VAD ÄR PALEO

Paleo – en introduktion

Paleo (uttalas oftast pejl-e-o, men av vissa i Sverige även pal-e-o, som det stavas) är en livsstil som tar sin utgångspunkt i att människan är byggd för ett annat liv än det vi lever i dag.

Men att flytta tillbaka till ”grottan” och leva som stenåldersmänniskor är varken realistiskt eller något de flesta av oss längtar efter. Att däremot göra små förändringar, inte minst när det gäller maten, är betydligt mer uppnåeligt. För många är därför paleo allra mest lika med ett annat sätt att äta. Enkelt uttryckt: ät mat som människan ätit under historien. Undvik mat som är alltför modern för att vi ska ha hunnit anpassa oss till den, som biologiska varelser. Är framför allt NATURLIG och oprocessad mat. Detta gör du i större eller mindre utsträckning, så hur mycket du vill och känner att du mår bra av.

Paleorecepten på denna blogg innehåller aldrig gluten (och sällan alls spannmål), ibland mjölkprodukter och väldigt sällan socker. Dessa tre födoämnen är vanliga att utesluta helt om man äter strikt paleokost. Paleopejlen är en blogg för dig som vill ”paleofiera” din vardag i den utsträckning du själv vill. Du gör en förändring, eller många – varje litet steg på vägen att bli medveten om vad du äter är ett steg i rätt riktning. Om du har barn är det också svårt att göra bra val hela tiden: det finns förväntningar om fredagsmys och lördagsgodis, det önskas festis på utflykten och glass på badhuset. Gör vad du kan. Skaffa en glassmaskin och gör egen glass till efterrätt ibland (recept här på bloggen), välj popcorn istället för chips på fredagsmyset, servera en fruktbuffé före lördagsgodiset, se till att laga egen mat från grunden så ofta du bara kan.

Här nedan kommer den långa versionen för dig som är mer nyfiken på paleo

Paleo – the long story

Genom människoartens långa historia har livsbetingelserna sett likartade ut under den allra största delen, medan de genomgripande förändringarna som gjorts i modern tid endast utgör en bråkdel av vår tid på jorden.

Detta betyder att människan som varelse är anpassad för ett annat liv: en annan kost, andra sömnvanor, andra smitthärdar, en annan typ av stressnivå och annan fysisk aktivitet än vad som är fallet i dag.

IMG_20130627_134854
Närkontakt med det jorden ger. Om du inte har möjlighet att odla själv kan du till exempel besöka ett självplockställe.
Stranden
Närkontakt med naturen. Barfota i sanden, så trivs jag nog allra bäst!

Den som lever paleo i dag försöker i någon mån efterlikna de villkor som människan haft under större delen av evolutionen. Den vanligaste förändringen man gör jämfört med modern livsstil är kosten: man koncentrerar sig på mat som människan ätit under historiens gång, och tar bort framför allt det senaste århundradets hårdprocessade mat. Vanligt är att man tar bort socker och gluten, ofta även mjölkprodukter. Självklart äter man inga sötningsmedel eller andra konstgjorda tillsatser.

Utöver kosten finns det andra livsstilsförändringar att göra också, som att försöka ta sig ur dagens ekorrhjul och anamma en mindre stressad tillvaro, som kanske betyder mindre jobb, mer självhushållning, mindre tv och annan elektronik, fokus på tillräcklig sömn etc.

Den som börjar med paleo gör det troligen för att man av en eller annan anledning inte mår bra med det liv man lever. Många kommer i kontakt med begreppet när man försöker att bli bättre i någon autoimmun sjukdom till exempel (här finns många berättelser om människor som verkligen blivit hjälpta av paleo. Jag är en av dem), någon ser det som en metod för viktnedgång eller ett sätt att bli piggare och mer närvarande i livet.

Du bestämmer själv hur du vill anamma paleo. De viktigaste beståndsdelarna för en kostomläggning är helt klart att äta så rena råvaror som möjligt, att laga maten från grunden, och att sluta med raffinerat socker och processade eller konstgjorda livsmedel så mycket du bara kan. Beroende på varför du vill anamma paleo kan det även vara läge att utesluta annat ur kosten en period för att se hur du mår av detta. Det gäller framför allt så kallade fodmaps-livsmedel.

Ha koll på din egen kropp, gör en förändring, vänta och känn efter: vad är bra för just dig? Det finns ingen duktighetssticka – du är din egen domare. Gör livstilsförändringen för din egen skull, och gör det som är relevant för just dig.

Begreppet paleo kommer från ordet paleolitikum –  namnet på äldre stenåldern som varade från för 2,5 miljoner år sedan och fram till för omkring 10.000 år sedan. Lite enkel räkning visar att denna period varade väldigt länge i människans historia, jämfört med tiden därefter och fram till nu, när först bland annat odlade sädesslag blev en stapelvara i kosten, och sedan alldeles nyss: socker, processad mat full av tillsatser, härdade fetter, vegetabiliska oljor med mera har blivit – just vardagsmat.

De som lever enligt paleo eller är intresserade av livsstilen har oftast det gemensamt att man är fokuserad på hälsa och att må bra. Som med alla rörelser finns det olika inriktningar. Vissa är ”konservativa” och frågar sig ständigt om något ”är paleo” innan de äter det. Här finns stränga regler om att tex sötpotatis är paleo medan vanlig potatis inte är det. Grönsaker är paleo medan bönor och baljväxter är det inte. Andra är mer liberala och tar in sådant som potatis, ris och annan stärkelserik mat i kosten. Vissa paleoförespråkare förordar en kost med mycket animaliskt protein och fett – liknande det lchf-rörelsen står för, medan många andra anser att det vegetabiliska inslaget i kosten bör dominera. Det finns olika teorier om vad som utgjort den paleolitiska kosten, där vissa fokuserar på jakt och asätande, och andra med på förmodat insamlande av rötter, frukter etc. Den här bloggen hör till den falang som anser att vegetabilierna är nog så viktiga i maten som animalierna.

Den här bloggen har en nyfiken inställning till paleo och hälsa. Den sympatiserar med paleofilosofins grunder, att vi bör äta och leva mer ”naturligt” men är också öppen för förändringar och att vi inte har hela bilden klar för oss, forskningen gör hela tiden nya rön. Man ska inte hålla fast vi något bara för att.

Paleo är inte bra för sakens skull, paleo är bra om det fungerar för dig. Och paleo blir vad du gör det till.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s