PALEO MED BARN

IMG_20130430_134509
Gör frukt och grönt till en del av vardagen.

Det är svårt nog att bara ta hand om sig själv. Men att få barnen att vilja äta nyttigt också, det är en riktig utmaning.  Det gäller att hålla sina ambitioner på en rimlig nivå tycker jag. Att låta barnen hitta lusten i att äta, och även glädjen att få unna sig något extra gott ibland.

20140308_184839
Fredagsmys! Inled med fruktbuffé.

Här är några knep att ta till för de vanligaste fallgroparna:

  • Frukt och grönt: Se till att det alltid finns grönsaker till varje måltid. Ha frukt liggande framme hemma för att locka till nyttiga mellanmål. Locka snarare än att tvinga är min melodi.
  • Lördagsgodis: Det är svårt att helt undvika denna tradition. Grattis ni som lyckas med det och ändå har nöjda barn. Vi ser till att hålla på regeln godis endast på lördagar OCH barnen får en väldigt begränsad mängd. De kan även välja mellan godis och att istället få pengarna att spara. Ganska ofta väljer de sparpengar istället!
  • Fredagsmys: Fredagsmys innebär kanske chips och tv för många. Vi brukar också se en film tillsammans, men som snacks har vi: först frukt – gärna skuren i fina bitar i skålar som en liten buffé. Därefter popcorn, som faktiskt är riktigt bra snacks. I sista hand och i liten mängd kan någon få ett chips eller en jordnötsring ibland. Aldrig läsk dock!
  • Frukost: Byt ut frukostbröd med högt GI mot något långsammare, se till att de får rejält med pålägg på som bidrar med fett och proteiner. Ge frysta bär istället för sylt i yoghurt och gröt, förpassa oboyen till något mörkt hörn, se över sockerinnehållet i frukostflingorna (generellt är frukostflingor en riktig bov), skiva upp grönsaker och ställ fram på frukostbordet medan övrigt görs i ordning – perfekt för hungriga barn att börja snacksa på.

Här läser du alla inlägg om hur vi försöker leva mer naturligt som familj!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s