LÄNKAR

Hemsidor/bloggar jag läser

Staffan Lindebergs forskning
Staffan Lindeberg är läkare och docent och framför allt känd för Kitavastudien då han under tidigt 90-tal undersökte ursprungsbefolkningen på Kitava, en av Trobriandöarna i västra Stilla Havet. Studien visade bland annat att Kitavabefolkningen helt saknade många av våra vanliga folksjukdomar, såsom diabetes, övervikt och stroke.

Dr Mark Hyman
Läkare och författare till ett antal bästsäljande böcker inom kost och naturlig hälsa. På hemsidan finns artiklar, podcast, forum, recept med mera. Mark Hyman själv är förespråkare av en vegetarisk paleokost – något han kallar ”pegan” – paleo-vegan.

Chris Kresser
En av de ledande förespråkarna av sk Ancestral health och författare till Your personal paleo code. Här finns artiklar, podcast, q&a:s med mera.

Humans are not broken
Hemsida som framför allt länkar till podden Latest in Paleo. Upphovmannen till både bloggen och podden förespråkar en variant av stenålderskost med vissa inslag av stärkelse, mjölkprodukter och spannmål, men utan till exempel raffinerat fett. I podden refereras till många aktuella koststudier.

Nomnompaleo
Här finns framför allt många recept och beskrivningar av paleomat, och fina och inspirerande matbilder. Av författaren till boken Nom nom paleo.

Weston A Price
Amerikansk stiftelse som bland annat jobbar för att göra folk mer medvetna om näringstäthetens betydelse i kosten. Jätteful hemsida och vissa flörtar med allmänflum som homeopati gör att det kanske inte känns helt hundra, men kostråden verkar på det stora taget rätt bra.

Eureka Alert, Medicine & Health

Ett sötare blod
Svensk blogg av vetenskapsjournalisten Ann Fernholm som bland annat skrivit de uppmärksammade böckerna Ett sötare blod och Det sötaste vi har. Bra ställe för att få vissa forskningsresultat inom hälso- och matområdet kommenterade, bland annat.

Artiklar/nyheter i urval

Föreläsning om glutenrelaterade åkommor

Om bentäthet idag och under paleolitikum.

Studie om spädbarns tarmflora

Frukt är inte godis. Science Daily om tillsatt socker (fruktos)

Tarmfloran förändrar sig snabbare än du tror. (Huffington post)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s