Nu är det slut på paleodieten … eller?

Publicerat den Uppdaterat den

Häromdagen publicerades fynd som tydde på havreberedning i en grotta i Italien för så länge sen som över 30 000 år sedan. Läs till exempel här (National Geographic)

Bakgrund: Den strikta paleodieten utesluter i princip allt som innehåller kolhydrater, förutom frukt och bär. Detta trots att många forskarrön visar på att människor har ätit kolhydrater (och troligentillagat dem) ända sedan, ja sedan vi blev till. (Det moderna jordbruket räknas dock vara ca 10 000 år). En enkel vinkel som många nyhetsmedia tog var: Attans stenålderskostivrare, ni hade fel, här åts det minsann spannmål på stenåldern också.
Jag både håller med och inte.

Å ena sidan är det lite fel perspektiv på den strikta paleodieten. Där understryker man att säd är en modern företeelse (10 000 år gammal jämfört med vår art som kan räknas vara 2,5 miljoner år gammal). Huruvida sädproduktion startade för 10 000 eller 33 000 år sedan gör kanske ingen jätteskillnad där.

Å andra sidan är dessa rön ytterligare belägg för att paleo ska vidgas som begrepp: Det är klart att människor lär ha ätit det de kom över och kunde smälta i alla tider. Kanske fanns det vilda sädesslag som vi kunde bereda för länge sedan, liksom tex rötter/knölar.  (Vilket bland annat hävdas i ”Catching fire” som jag recenserar här.) Jag håller med om att strikt paleo är överspelad sedan länge!

Som jag brukar skriva: naturlig mat, det är det som är grejen. Det är ju DET som är paleo på riktigt.

För att summera

Moderna sädesslag, som dessutom utgör kanske huvuddelen av maten, är vi nog inte gjorda för att äta  (det pågår massvis av forskning på gluten just nu, kanske blir vi klokare om några år). Inte heller lär vi vara gjorda för enorma mängder lättillgängliga kolhydrater (eller fetter för den delen). Eller för de många tillsatser av olika slag som vi fylls med idag. Vi klarar oss utmärkt (och troligen bättre) utan sån mat.

Men att envist hävda att människor inte är gjorda för kolhydrater, nej det håller inte. Men jag förstår att det är svårt för många ”hälsogurus” som byggt sin karriär på det. De gör förstås allt för att skjuta motsägande forskning i sank. Och då blir de också enkla byten för rubriksättarna ovan.

Här är god läsning (Why I am a Pegan)  för den som vill vidga paleobegreppet. Författaren bekänner sig vad han kallar pegan (paleo-vegan). Jag tycker det är en i grunden sund inställning, även om jag personligen inte väljer bort kött!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s