Man forsar fram genom årtusendena

Publicerat den Uppdaterat den

omslag

Recension: Min europeiska familj de senaste 54 000 åren
Karin Bojs (Albert Bonniers förlag) 2015

Du hittar boken här (adlibris) eller här (bokus).

En  bok med en finurlig vinkel där författaren genom att spåra sitt eget ursprung även berättar historien om hur Europa befolkats från ungefär 54 000 år sedan fram till nu.

Författarens egna sökande varvas med fiktiva kapitel om hur människor kan ha haft det i olika tider. Det är massivt, komplicerat, underhållande och väldigt välskrivet. Språket flyter så lätt att man forsar fram genom årtusendena.

Genom att hela tiden hålla fokus på det egna sökandet, den egna berättelsen, upprätthåller författaren läsarens intresse även genom faktaspäckade och namnrika avsnitt. Det blir personligt och ger en hög närvarokänsla när hon respektlöst beskriver möten med vetenskapliga auktoriteter från både när och fjärran. Någon är pensionerad och undanskuffad till ett litet trångt rum, någon tänder levande ljus och får intervjun att kännas mer som en dejt… Och blandat med detta: kunnigt och sakligt och inlevelsefullt om de olika kulturer som befolkat Europa sedan den moderna människan först satte sin fot här.

En bok som sätter fantasin i rörelse och som säkert får många läsare nyfikna på att undersöka sin egen härkomst. Tankeväckande på många sätt. En grej som slår mig är vilka eoner av tid som människor levat utan större (vad vi ser) yttre förändringar. Ett exempel: Çatalhöyük i Turkiet. Där gräver man ut en stor by/stad där flera tusen personer bodde för runt 9000 år sedan. På platsen bodde folket i hus tätt tätt ihop med ingångar i taket och då och då rev man det gamla och byggde ett exakt likadant hus uppepå, något som pågick i mer än tusen år! Tusen år – tänk att du levde på samma plats som alla dina föregångare i samma hus med samma arkitektur oförändrat sen tusen år tillbaka. Sen hände det väl säkert NÅT under de tusen åren också, men jämför med dagens värld och alla genomgripande omvandlingar vi är med om under vår livstid. Ett helt annat perspektiv…

Jag kan absolut rekommendera boken till alla som är intresserade av historia i bred bemärkelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s