Recension: Catching fire: how cooking made us human

Publicerat den Uppdaterat den

Catching fire cover

Vad gör oss till människor? Att vi kan tänka på och prata om sånt som inte är i direkt närhet varken fysiskt eller tidsmässigt? Eller att vi alls har ett språk? Eller så är det kokkonsten som gör oss mänskliga.

Boken ”Catching fire –  how cooking made us human” av Richard Wrangham driver just tesen att den stora anledningen till att vi utvecklat våra övriga mänskliga förmågor och egenskaper är just detta: att vi bemästrade elden – och började tillaga vår mat.

I korthet: Tillgång till eld och värme under natten möjliggjorde mindre hårbevuxna kroppar – vilket i sin tur möjliggjorde mer effektiv svettutsöndring, vilket ledde till att man orkade vistas längre (läs jaga) i hetta under dagarna = större chans till byten = evolutionär fördel.

Eld = tillagad föda vilket möjliggjorde kortare matsmältningskanal = mer energi frigörs som annars skulle använts till matsmältning. Denna energi lades på – en mer utvecklad hjärna! Dessutom ledde tillagning av mat till att tillgången på mat blev mer förutsägbar – och delbar individer emellan: att samla in rötter ger säkrare middag än jakt som har större risk att misslyckas. Med pålitlig mattillgång och tillagning av densamma utvecklades sociala band och socialt samspel – även parförhållanden har sitt ursprung i tillagningen av mat, resonerar författaren.

Jag är varken arkeolog, evolutionsbiolog eller priomatolog, så jag kan inte avgöra troligheten i författarens påståenden. Men han presenterar dem mycket välresonerat. Bland annat förlitar han sig i större utsträckning på biologiska bevis såsom längden på vår matsmältningskanal kontra andra djurarter när han argumenterar, snarare än att han förlitar sig på faktiska fynd av uråldriga eldstäder.

Det känns alldeles självklart att det är ett bättre sätt att gå tillväga än att säga att mänsklighetens användning av eld är xxx antal år gammal, för så gammal är den äldsta eldstad vi funnit.

Boken ger alltså nya och spännande perspektiv på mänsklighetens tillblivelse och historia. För oss som är intresserade av att äta sånt som våra kroppar evolutionärt sett är anpassade för är detta extra spännande läsning. Jag tillhör dem som förordar en stor andel vegetabilier i så kallad ”Paleokost”. Den här boken ger mig ytterligare vatten på den kvarnen – eller ska jag säga pinnar på den elden.

Du hittar boken här (bokus)

Eller här (adlibris)

En reaktion till “Recension: Catching fire: how cooking made us human

    Nu är det slut på paleodieten … eller? « paleopejlen sade :
    september 15, 2015 kl. 1:38 e m

    […] tex rötter/knölar.  (Vilket bland annat hävdas i ”Catching fire” som jag recenserar här.) Jag håller med om att strikt paleo är överspelad sedan […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s