Det här med hygienen …

Publicerat den Uppdaterat den

paris
Hur mycket kemikalier får vi egentligen i oss via alla våra hygien- och rengöringsprodukter?

Det finns många skäl att vara skeptisk till vår moderna hygienvurm. Vi känner nog alla till idéerna om att vi kan utveckla allergier och överkänslighet på grund av att vi har det för rent omkring oss: vårt immunförsvar får inget reellt att jobba med – och vänder sig mot sånt som det inte borde reagera på i stället. Det finns också de som hävdar att vårt ständiga tvättande, och spritande, av huden rubbar dess naturliga bakteriebalans med allt vad det kan få för följder.

(Här en artikel i ämnet från the Scientist från 2014). Och sen har vi det här med kemikalierna. Ingen kan ju ha undgått debatten om parabener, men det slutar inte där. Oj, vad mycket olika kemikalier vi får in i våra kroppar genom huden varje dag. Här är en svensk blogg i ämnet. Och nu kommer Läkemdelsverket med pressmeddelande om att de ska fokusera på att kontrollera sminkprodukter riktade till barn, bland annat. Välkommet!

Jag tycker såhär: man kan inte hålla på och noja över allting. Det gör inte jag heller. Och har du en favorithudkräm eller en hårsprej du inte klarar dig utan: kör på (det har jag med). Men det skadar nog inte att ändå fundera över vilka kemikalier vi faktiskt använder i onödan. Jag våttorkar till exempel alltid golven med mikrofibermopp och enbart vatten. Blir hur fint som helst. Jag ser ingen anledning att använda rengöringsmedel där. För allmänrengöring använder jag i övrigt nästan bara såpa. Funkar till typ allt, och innehåller få ingredienser.

Hud- och hårvård är lite mer komplicerat. Det finns ju vissa ideal, som även jag har inkorporerat, om att man till exempel inte ska gå med flottigt hår eller lukta svett. Det finns en del standarder att leva upp till helt enkelt, och det köper jag. Jag vill inte heller gå runt och sunka, hur naturligt det än skulle vara. Men, jag försöker ändå, utan att gå till överdrift, att minimera de onödiga kemikalierna. Här är mina hygienrutiner:

  • Ansikte: Tvättar nästan bara med vatten. Använder vattenlösligt ögonsmink, och rouge, väldigt sällan någon hudtäckande produkt som foundation. Vid behov tvättar jag mig med 100 % mandelolja (sån här). Min hy är väldigt känslig och jag har i många år använt en kräm från Vichy, som både innehåller parfym och parabener. Tyvärr är det den som funkar bäst för mitt ansikte, och jag letar ständigt efter något fungerande och ”renare” alternativ, som inte innebär att huden reagerar negativt. I perioder använder jag enbart mandelolja som ansiktskräm. Jag uppdaterar när jag hittat något som funkar.
  • Hår: Har haft svårt att hitta några ”rena” produkter som passar mina behov. Jag har provat så kallade naturliga schampon och balsam, men de har varit starkt doftande och har kliat en del, så jag har återgått till vanliga kommersiella märken. De naturliga produkter som ändå funkat bäst för mig har varit Aubreys kamomillschampo och balsam (såna här). Inpackning av håret gör jag på ren arganolja som jag bunkrade när vi var i Marocko härom året, samt vanliga äggulor. En huskur som funkar kanon.
  • Kropp: Använder enbart duscholja från Rapsodine (sån här), aldrig duschkrämer eller tvålar. Duscholjan funkar även kanon som rakkräm. Kropsskrubb tillverkar jag själv. Jag gör ett inlägg senare om hur du gör!  Som kroppslotion använder jag vid behov gamla trotjänaren HTH, den är både parfymfri och parabenfri. Har också torkad marockansk rasullera att göra inpackningar eller skrubba med ibland. (Här kan du köpa leran.) Kan även rekommendera aloegel, både för att ha som kroppskräm (blandat med olja) och för solsveda eller när du bränt dig i köket.
IMG_0048
Hårvård från Aubrey. Innehåller bättre grejer än de vanliga hårvårdsserierna, men har inte varit optimala för mig. Några har kliat, många har luktat väldigt starkt. Köp såna här små provflaskor om du är osäker och testa dig fram.
IMG_0049
Mina stapelvaror för kropps- och ansiktsvård. Mandelolja, aloe-gel, rasullera och duscholja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s