Varva ner! Paleo för själen.

Publicerat den Uppdaterat den

Paleo handlar i grunden om att minska de moderna påfrestningarna på oss på olika sätt. Framför allt handlar det förstås om ”onaturliga” matvaror och matvanor, men i förlängningen också om livsstil i en vidare mening. Jag försöker att mer och mer anamma paleosynsättet även vad gäller andra aspekter av mitt liv än själva kosten.

Jag är en i grunden väldigt energisk människa, och mår bra av att vara fullt sysselsatt, men det blir lätt för mycket av det goda. Ofta kommer jag på mig själv med att ha en allmän orosklump i magen. Då får jag stanna upp och försöka att identifiera vad det är som gnager mig. Jag är nämligen övertygad om att den här lågmälda men ständiga stressen är skadlig för mig i det långa loppet. Ofta försvinner klumpen i magen när jag väl lyckas reda ut vad den beror på. Det kan handla om oro för barnen, något olöst på jobbet eller hemma som behöver tas tag i, eller så är det helt enkelt ett tecken på att jag har haft för mycket att tänka på en längre tid. Och ofta räcker det alltså att hitta orsakerna till stressen för att den ska försvinna. Kanske är det en obefogad oro som växt och växt. Eller så behöver jag bara prata med någon om den för att den ska lätta. Ibland handlar det förstås om något jag måste göra, som jag glömt, eller skjutit upp. Då är enda botemedlet förstås att ta tjuren vid hornen och utföra uppgiften. Ibland handlar det om att jag faktiskt har för mycket. Då måste jag hitta mina egna gränser. Säga nej till fler arbetsuppgifter eller projekt och sluta göra ambitiösa helgplaner till exempel. Eller se till att skapa mig några minuters andrum när det blir för barnstojigt. Det kan räcka med att gå och handla ensam, eller sätta sig i trädgården och gräva lite ogräs i sen ensamhet, för att återfå lugnet.

I korthet alltså:

  1. Lägg märke till stressen. (Typiska tecken: klump i magen, uppdragna axlar, huvudvärk, ömma käkar, att du pressar tungan mot gommen.)
  2. Identifiera dess orsaker. (Ibland är de alldeles banala, ibland en uppmaning till förändring.)
  3. Gör vad du kan för att ta bort orsakerna. (Som sagt, ibland spricker trollen av att komma ut i ljuset, men ibland behöver du förändra något för att få bort stressen.)

För att leva som jag lär har jag varit lite frånvarande från bloggen, men jag fortsätter förstås att skriva inlägg så snart jag har något vettigt (hoppas jag ) att säga och i den takt jag mår bra av själv! I påsk har jag sett till att verkligen komma ifatt mentalt genom att åka med livskamraten på spa, umgås med älskad familj och släkt, samt komma ut i naturen och röra på mig genom en slalomutflykt till Dalarna. Det enda jag saknat är att sköta om trädgården, men det blir det tid till framöver. Må så gott!

Jonas kamera 2015 880
Odla. Ett sätt för mig att hitta lugnet är att arbeta med händerna och med jorden. Då är jag nog som mest i samklang med mig själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s