Paleoskolan del 3: Du behöver inte göra allt på en gång

Publicerat den Uppdaterat den

Paleo är ingen komplicerad livsstil. Den otroligt enkel och lättbegriplig. Men att byta kostvanor är inte okomplicerat, det är jag väldigt medveten om. Om du vill börja med paleo är mitt råd därför att ta det lugnt och känna dig för vilken nivå som känns rätt för dig för stunden. Varje liten förändring i rätt riktning är viktigt, och du behöver inte göra allt eller inget. Att gå alldeles för stenhårt in för något kan tvärtom göra fallet större, och leda till att man känner sig misslyckad och struntar i att försöka alls. Hitta den nivå som passar dig.

Själv äter jag ganska annorlunda än en genomsnittsperson. Men detta har tagit mig flera år av gradvisa förändringar, och varje förändring som jag har hållit fast vid har varit för att jag tydligt känt att jag mått bra av den.

Paleo nivå 1

Du gör mindre enstaka förändringar i din nuvarande livsstil och känner efter hur det påverkar dig:

Du har bestämt dig för att göra något åt dina vanor. Du har hört det där om stenålderskost och tycker det verkar vettigt. Du läser på lite om hur du ska göra och sätter igång. Vanligt är att i det här läget testa en glutenfri eller mjölkfri livsstil till exempel. Andra ser till att dra ner på mängden halvfabrikat eller slutar med/drar ner på raffinerat socker. Och/eller bestämmer sig för att äta de där fem portionerna frukt och grönt per dag. Heja på!

Paleo nivå 2

Du håller fast vid några av förändringarna, men ändrar inte matvanor helt och hållet. Gradvis kan du dock börja ta till dig fler och fler nya vanor, beroende på hur motiverad du är och vilka hälsofördelar du upplever.

Många stannar på den här nivån. Helt okej! Tänk på att varje förändring i rätt riktning är en bra förändring. Det viktigaste är att du lyssnar på din kropps signaler (alltså inte de som ropar att de vill ha godis NU, utan mer att du känner hur kroppen faktiskt mår: hur känns magen, energinivån, hur är det med småkrämpor, blir de bättre eller sämre, värk, snuva etc) och försöker navigera utifrån vad de säger. Om du lyssnar på kroppen kommer du troligen att märka att ju mer naturlig mat du äter desto bättre mår du. Däremot mår inte alla bra av samma förändringar. För vissa betyder det jättemycket att till exempel sluta med mjölkprodukter, medan det för andra inte verkar påverka alls. Du bestämmer.

Paleo nivå 3

Här är du uppe i  många förändringar, och du äter rätt annorlunda jämfört med vanlig svensk kost. Du får ofta kommentarer om vad du äter eller inte, och du får ofta motivera dina val, (och andra blir ibland inspirerade av dig att prova). Du börjar bli rätt kunnig vad gäller kost och hälsa, och när/om du gör avsteg från din kosthållning gör du det medvetet, och är beredd på konsekvenserna.

Nu tänker du nog inte så mycket på att du är ”annorlunda” längre. Du märker det eftersom andra ibland reagerar på vad du äter eller inte, men för din egen del har dina nya matvanor blivit en naturlig del av livet. Om du någon gång smakar en industrikaka, en köpeglass eller någon slags färdigrätt kommer du nu att bli förundrad över den fadda och konstgjorda smaken. Det är som att du har renat smaklökarna, och jag kan lova att de inte blir glada över att bli nedsmutsade igen. De som är på nivå tre har för det mesta en tydlig idé med sin livsstil. Du skaffar dig information och kan rätt mycket om olika sorters livsmedel och hur de påverkar din kropp.

Vilken nivå är rätt för dig? Som sagt, om du är ny på paleoområdet tycker jag du ska ta det lugnt och börja lite i taget. Om du hittar nya vanor som får dig att må bra, så är det kanon att ta till sig dem vartefter. Kanske blir du lite mer hard-core som jag och lägger ribban ännu högre? Du väljer vad som känns rätt för dig!

IMG_20130518_101828 IMG_20130511_143154 IMG_20130511_101943 20131029_065809
På bilderna:Fruktfrukost med bär, frukt och nötter, Raw bite: Det blir enklare och enklare att hitta paleovänliga halv-/och helfabrikat som denna snacksbar, Matsäck on the go. Istället för macka på tåget: skinka, äpple och valnötter i en liten burk,  Laga från grunden med bra råvaror så vet du vad du äter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s