Paleoskolan del 1: Kom igång med paleo – så börjar du med stenålderskost

Publicerat den Uppdaterat den

Välkommen till Paleoskolan. I tre delar berättar jag om grunderna i paleo, stenålderskost. I del 1 här nedan börjar vi lite lätt med några kom-igång-tips! I del 2 får du utökad kunskap om vad paleokost är (i min tolkning, som inte är lika strikt som vissa andras) och inte är. I del 3 resonerar jag kring i vilken utsträckning man kan ta till sig en förändring och delar in kostomläggningen i tre nivåer, där varje nivå har sin plats och charm. Då kör vi!

Paleoskolan del 1 Kom igång.

”Det där med stenålderskost låter väl vettigt. Men vadå, ska man börja gnaga på gamla ben nu eller? Dessutom verkar ju alla så himla fanatiska, måste jag helt och hållet ge upp min nuvarande livsstil?”

Nej, absolut inte! Du kan ju göra hur stora förändringar du vill, såklart, men det finns enkla konkreta tips för hur du sätter igång att äta mer paleoinspirerat, direkt, här och nu. Ta till dig ett eller flera av råden nedan så har du börjat din resa mot ett hälsosammare liv! I del två kommer jag att mer ingående berätta vilka kostomläggningar du kan göra om du vill gå ännu längre, men det här är det allra lättaste och bästa att börja med.

  • Öka ditt intag av grönsaker och frukt. Ät ordentligt med grönsaker till varje måltid, gärna varierande sorter. Ät flera olika frukter varje dag. Få även i dig bär.
  • Dra ner på halvfabrikaten. När du måste välja halvfabrikat: jämför olika märken och välj det som har mest lättbegriplig innehållslista/högst kötthalt etc, dvs är naturligast.
  • Dra ner på det söta! Blodsockersvängningar gör dig inte glad i långa loppet. Börja läsa innehållsförteckningar: kolla hur mycket socker det är i maten. Välj alternativ som är mindre söta. När du börjar kolla kommer du bli förundrad över hur mycket socker det göms i många livsmedel.
  • Ät mindre raffinerad mat. Välj råris framför vitt ris, hel potatis framför pulvermos, matvete framför pasta, helt kött framför korv etc. Det ska ha joxats så lite som möjligt med råvarorna innan du får dem i dina kastruller.
  • Prova att utesluta alla, några i taget, eller bara någon av de moderna företeelserna: spannmål, mjölkprodukter och baljväxter för att se om du märker någon hälsoskillnad. En grundsten i klassisk paleo är att undvika dessa, för mänskligheten relativt nya livsmedel, som våra kroppar inte är byggda för. Dock finns det nyttigheter i dem också, åtminstone i relativt oraffinerade former av dem. Jag vill inte uppmana dig att sluta helt med dem om du inte känner någon hälsofördel av det. Men det finns anledning att ha dessa livsmedel under uppsikt, liksom forskningen om dem, inte minst de som innehåller gluten.
  • Tänk på kvaliteten på det kött du äter. I Sverige har vi god djurhållning jämfört med många andra länder, och djuren pumpas inte fulla av antibiotika etc. Välj gärna svenskt kött alltså, och se till att kött från tex gräsbetande djur kommer från just gräsbetande sådana. Ett enkelt förhållningssätt är att välja ekologiskt kött i den mån man har råd. Viltkött är ett annat tips.

IMG_20130627_135106 IMG_20130611_104417 IMG_20130614_091432IMG_20130610_084450 På På bilderna: Ät mer frukt, grönt och bär. Ett jättebra sätt att närma sig paleo!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s