Paleo på löpsedeln

Publicerat den Uppdaterat den

”Rasa i vikt med smarta stenåldersdieten” hojtar Aftonbladet i dag. Jag lär inte köpa tidningen, inte ens för att kunna recensera artikeln här. Blir så trött på dessa viktlöp. För mig är inte paleo ett ”smart” sätt att gå ner i vikt. Paleo handlar om hälsa, om helhet och livvstil. Inte om snabb viktminskning (inte i första hand åtminstone). Självklart lär du gå ner i vikt om du från en dag till en annan börja äta strikt paleokost, om du tidigare ätit mycket skräpmat. Men jag tvivlar på att du kommer att dra nytta av paleo i längden om snabb viktminskning är din ingång till livsstilen.

Alla är vi förstås olika, men personligen hade jag inte klarat av att lägga om kost och livsstil i en enda drastisk handling. Jag har bekanta som velat pröva paleo, men som kastat sig in i det med hull och hår – och orkat max en vecka. För mig har det tagit flera år av små succesiva förändringar att nå dit jag är i dag, när jag faktiskt inte alls äter vete eller socker till exempel. Om man späker sig för en snabb viktnedgång – hur troligt är det då att man orkar hålla i förändringen när man (om någonsin) nått sitt mål? Allra mest sannolikt är väl att man snart halkar tillbaka i gamla hjulspår. Om man däremot närmar sig en kostförändring en bit i taget: kanske testar att dra ner på socker, eller något annat under en särskild period, känner efter hur man mår, provar att börja äta det igen, noterar hur man reagerar etc, ja då tror jag det är mycket troligare att man blir genuint motiverad att hålla ui en förändring.

Så du som funderar på paleo: läs på och gör en liten förändring i taget. Var snäll mot dig själv och lyssna på din kropp. Visst. du behöver vara tuff i perioder och ta bort sånt som kroppen troligen inte mår bra av, men du behöver inte göra alla förändringar på en gång. Jag ska försöka att snarast göra några inlägg som handlar om hur du kan komma igång med paleo, utan att hoppas på vikthysteritåget. Håll utkik. Så länge: strunta i kvällstidningen i dag. Köp en frukt för pengarna i stället.

Köp en frukt istället!
Köp en frukt istället!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s