Om paleo och kroppsideal

Publicerat den Uppdaterat den

En sak som stör mig: många inom paleosfären (främst de som bekänner sig till mer extrema lowcarb-former av paleo) hävdar ofta att om vi bara äter så som vi var ämnade genetiskt kommer vi att hålla oss smala, starka och muskulösa.

Jag  tycker att det är både en förenkling och en snedvriden sådan. Visst, de flesta tappar kropsfett om de håller en strikt lågkolhydratdiet. MEN: är en sådan diet verkligen naturlig för oss i det långa loppet/kanske livslångt? Kan man tänka sig att det normala under lång tid av vår historia snarare var att tillgången på mat och typen av mat varierade mycket? Och att vi säkert är gjorda för att klara (kanske även dra nytta av) lågkolhydratkost i perioder. Men knappast att människorna tackade nej till stärkelserik mat som rötter eller fruktosrik mat som frukt/honung när sådan fanns att tillgå.

Snarare än att hävda att lågkolhydratkost och en superdeffad kropp är det naturliga, kanske man borde hävda att variation i både kost och kroppens form är det naturliga. Och att vi säkert är gjorda för att kunna klara av svältperioder. Dock säger jag inte att det skulle vara naturligt att lägga på sig en massa vikt. Det var knappast möjligt för människor under paleolitikum. De tomma kalorierna som vi har ett överflöd av i dag förekommer inte i naturen. Mat som är energirik är där mättande på ett annat sätt, och det blir fysiskt omöjligt att överäta på det sätt som är möjligt med raffinerad och processad mat och dryck.

Men att vi skulle vara designade för att se ut som några kroppsbyggare, det kan jag inte tro på. Inte minst eftersom kvinnor med för låg kroppsvikt kan ha svårt att bli gravida.

Knappast evolutionärt smart …

IMG_20130508_105849
#SELFIE. I vår kroppsfixerade och egofixerade tid är det många som vill berätta för dig hur du ska se ut. Själv tror jag att din kropp hittar sin egen jämvikt om du äter balanserat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s