Dammet – fiende eller inte?

Publicerat den Uppdaterat den

IMG_3741

Agnes Wold verkar vara en cool person, som framstår som orädd för att säga saker som hon kan få skit för. I dag har ”hennes” lista över sju hälsomyter gått runt på sociala medier. Nu tror jag nog inte att Agnes Wold själv tänkte att detta skulle presenteras som just en ”lista”, särskilt inte som punkt ett i listan är själva listpresentationen själv. Hur som helst finns det en del ögonbrynshöjare på listan (men åh så tråkigt att varje punkt är max tre meningar lång!). Bland annat hennes uttalande om att damm inte innehåller de skadliga kemikalier vilket exempelvis naturskyddsföreningen hävdar.

”Naturskyddsföreningen skrämmer upp folk med att damm innehåller farliga kemikalier, vilka bör undvikas genom städning. Men det stämmer inte. Dammet gör absolut ingenting, det ramlar bara ner från luften, som i sin tur blir renare när dammet samlas som dammråttor på golvet. Damm är enbart en estetisk fråga.” Säger Agnes Wold enligt expressen.se.

Naturskyddsföreningen publicerade så sent som 21 januari i år detta: Dammet är en spegelbild av våra hem.

Och jag minns även ett inslag i SR:s Kropp och själ från 2013 där de gjorde en egen undersökning av dammet: ”Bisfenol A, bromerade flamskyddsmedel, perfluorerade ämnen och ftalater, ämnen som stör kroppens hormonsystem och kan påverka fertilitet och immunsystem. Alla dessa kemikalier hittades i dammet hemma hos en barnfamilj, visar ett test som P1programmet Kropp & själ har gjort i samarbete med Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet.” Läs om programmet eller lyssna på det här.

Och hur står dessa uttalanden mot något som man ofta hör hävdas, nämligen att vi i våra städade, moderna hem har en alldeles för ren miljö, vilket får våra immunförsvar att slå snett, något som kan leda till allergier och autoimmuna sjukdomar?

Sista ordet i dammdebatten lär inte vara sagt. Jag ska inte skriva något putslustigt om ankdamm. Men jag ville tala om att jag lät bli 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s