Ribolita utan bröd mm ”paleolita”

Publicerat den Uppdaterat den

Recept på min paleovariant av ribolita hittar du här! Räcker till ca 4 pers.

20150129_114651
Paleoribolita och köttfärssås. Det blir inte snyggt på bild. Men det blir gott!

Paleolita

 •  500 g svartkål
 • 4 dl cannellini-bönor
 • bladpersilja eller torkad persilja om du inte har färsk
 • 2 vitlöksklyftor
 • 4 morötter
 •  gul lök
 • 2 burkar konserverade plommontomater/ körsbärstomater
 • 10 färska körsbärstomater
 • 1,5 dl olivolja
 • Salt och peppar

Blötlägg och koka bönorna enligt anvisning (gärna lång blötläggning) eller använd burkbönor. Hacka löken och fräs den i 0,5 dl olivolja på låg värme i en kastrull  med salt och peppar tills den är blank. Hacka vitlök och persilja och skär morötterna i små tärningar. Tillsätt allt i kastrullen. Stek på låg värme i 10 minuter. Häll på burktomaterna och låt sjuda i 20 minuter. Röran ska tjockna ordentligt. Rör ibland. Strimla svartkålen och tillsätt dessa tillsammans med hälften av bönorna och de färska tomaterna. Häll på lite vatten och sjud vidare ca 30 minuter. Mixa sen resterande bönor till en smet och häll ner i kastrullen. Rör om och smaka av med salt och peppar. Häll på ca 1 dl olivolja till och rör om. Klart!

(Är det där mat? sa kollegan tveksamt och tittade ner i min djuptallrik vid bordet i pentryt. Jag vet inte hur det ser ut på din arbetsplats, men där jag jobbar är vi många som har med oss lunchlådor, och vad man har i dem är ofta ett givet samtalsämne vid lunchbordet. Om man, som jag, äter lite ”annorlunda” mat får man vara beredd på att få svara på en hel del frågor. Ja, det är mat. Jättebra mat! svarade jag och började stolt slafsa i mig min hemgjorda ribolitavariant tillsammans med en halv portion köttfärssås.)

En reaktion till “Ribolita utan bröd mm ”paleolita”

  […] har du svartkål till matlagningen i vinter – varför inte prova min paleovariant av ribolita till […]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s